Handelingsperspectief voor managers
De Coaching Kata geeft managers een manier om invulling te geven aan “de lerende organisatie” en “dienend leiderschap”. Het is een manier om medewerkers te helpen steeds beter te worden in verbeteren en daarmee beter te worden in het halen van organisatiedoelstellingen.
Om steeds beter te worden in verbeteren moet je, net als in de sport en de muziek, oefenen onder periodieke observatie en begeleiding van een ervaren coach. Zonder coaching raken we van het pad; oefenen we niet het goede patroon of we oefenen niet effectief.
De Coaching Kata is een set onderwijs routines die je kunt oefenen om coaching vaardigheden te ontwikkelen. Het is een coaching routine die helpt om het denk patroon van de verbeter-kata te onderwijzen.
Waarschuwing voor managers
Het is voor veel managers heel verleidelijk om meteen met de vijf vragen aan de slag te gaan en te gaan coachen. Het is echter raadzaam om eerst zelf de verbeter-kata te oefenen.
Je kunt iemand geen voetballen leren als je zelf niet kunt spelen. Dat geldt ook voor verbeteren en het realiseren van uitdagingen.
Ga dus eerst zelf met de verbeter-kata aan de slag. Dat hoeft niet perse in de context van het werk te zijn. Het kan ook om iets persoonlijks gaan of iets in het huishouden.
Coaching Cycli (het hart van de Coaching Kata)
Een coaching cyclus bestaat uit het stellen van de Vijf Coaching Kata Vragen door de coach aan de verbeteraar. De verbeteraar gebruik zijn of haar storyboard (vergelijkbaar met een A3) om deze vragen te beantwoorden.
Coaching cycli worden op regelmatig geplande tijden gedaan. Streven daarbij is om dat dagelijks te doen of vaker indien nodig. Deze hoge frequentie is mogelijk omdat deze gesprekken, door de duidelijke structuur en de voorbereiding door de verbeteraar kort zijn: ze duren 10 tot 15 minuten, soms zelfs maar een paar minuten.
De Vijf Coaching Kata Vragen
Er zijn meerdere varianten van De Vijf Vragen. Er is een variant die Mike Rother heeft gemaakt. Op dat kaartje staan 11 vragen maar ze worden toch De Vijf Vragen genoemd. Dat komt doordat het in essentie teruggrijpt op deze 5 basisvragen:
Dit zijn de generieke vragen die je in vrijwel elke situatie kunt gebruiken. De vragen van het kaartje zijn iets anders geformuleerd en uitgebreid met 6 aanvullende vragen die we specifiek gebruiken om te oefenen met doelgericht leren. Er zijn nog meer vragen die je kunt stellen maar dit is het raamwerk.
Hulp of training nodig om een goede kata-coach te worden?
Bel of mail gerust!
emiel@leanmanagement.nl
+31647133892
Hoe wij leren
Hersenonderzoek is helder: om nieuwe manieren van denken en doen te ontwikkelen is het beter om vaak en kort te trainen dan af en toe in lange sessies. Maar frequent oefenen is niet de manier waarop in de zakelijke wereld wordt getraind. We zijn gewend om het in blokken te doen tijdens seminars workshops en benchmarking reizen.
Hersenonderzoek laat zien dat zo’n op zich staande gebeurtenis slechts kleine veranderingen in onze hersenen teweegbrengt die snel weer vervagen. Dit is dubbel waar als er geen echte oefeningen zijn gedaan.
Wat werkt is frequent; regelmatig kort oefenen onder leiding van een coach. Dit impliceert nogal wat voor training; management en consulting!
Als je een inventieve, adaptieve, lerende organisatie wilt ontwikkelen dan moeten de daarmee samenhangende coaching en oefening ingebed worden in het dagelijks werk. Om van continu verbeteren een gewoonte te maken en uitdagingen routinematig te kunnen realiseren zal dat dagelijks begeleid moeten worden. Hier ligt een duidelijke rol voor lijnmanagers en dus niet door stafmedewerkers en consultants.
Als je bijvoorbeeld periodiek een training geeft of aan een verbetering werkt en de rest van de tijd is het “business as usual” dan is het “business as usual” dat je je mensen onderwijst.
Hoe je heel erg goed wordt in verbeteren en coachen
In het volgende promotiefilmpje voor het boek The Talent Code zou Dan Coyle het zomaar kunnen hebben over verbeteren en coachen. Van harte aanbevolen!