14 en 15 juni 2016. Met cases en hosting van de Gemeente Amsterdam
Het maken van een verbinding met de praktijk, dat is het doel van deze praktische Toyota Kata Training.
Toyota Kata is een management systeem gebaseerd op de aanpak van Toyota waarmee het proces van continu verbeteren naar een hoger niveau getild kan worden. Continu verbeteren wordt daarmee een doelgericht proces waarbij de inbreng en de vorming van de medewerkers centraal staat. Door het toepassen van dit managementsysteem kan uw organisatie snel oplossingen op maat ontwikkelen voor de eigen problematiek.
Tijdens deze praktische training zult u uitgebreid kennismaken met twee gedragsroutines die aan de basis liggen van continu verbeteren: de verbeter-kata en de coaching-kata. Bovendien krijgt u de gelegenheid deze verworven kennis onmiddellijk toe te passen in reële processen en een live werkomgeving. Voor deze gelegenheid stelt de Gemeente Amsterdam haar processen ter beschikking.
Eigen case
Maar hier houden we niet op. Voor het rendement op uw investering in tijd en geld is het is absoluut noodzakelijk dat u de vertaling weet te maken naar uw eigen organisatie. Dat laten we niet aan het toeval over, daar gaan we u bij helpen en vormt dan ook een integraal onderdeel van deze training.
Tijdens de eerste twee dagen werken we met cases van de Gemeente Amsterdam. In de daaropvolgende dagen komen we naar u toe en gaan we aan de slag met uw eigen case op uw locatie. U kunt daarbij, indien gewenst, meer mensen uit uw eigen organisatie laten aanschuiven. Op die manier krijgt u de basisroutines van de verbeter-kata en coaching-kata sneller onder de knie en bent u meteen al een stap op weg!
Opzet van de training
DAG EEN: ERVAREN VAN DE VERBETER- KATA EN DE COACHING-KATA
De eerste dag staat in het teken van het ervaren van de Verbeter-kata en de Coaching-kata. Daarbij maken we gebruik van een simulatie zodat we in korte tijd alle stappen (kort) aan bod kunnen laten komen.
- Introductie
- Basis uitleg Toyota Kata
- Simulatie
- Uitleg over de Verbeter-kata
- Begrijp de Richting
- Begrijp de Huidige Toestand
- Vastleggen van de volgende Doeltoestand
- PDCA Cycli (systematische iteratie)
- Oefenen met basis coaching
- Uitleg over het maken van een Storyboard
- Beginnen met de cases van de Gemeente Amsterdam
- Afronding
DAG TWEE: PRAKTIJKGERICHTE OEFENING MET DE VERBETER-KATA EN DE COACHING-KATA
De tweede dag focust op het maken van een goede Doeltoestand. Dat is iets waar velen mee worstelen en wat een voorwaarde is om effectief te kunnen verbeteren. We zullen u op weg helpen met de casuïstiek van de Gemeente Amsterdam en ook laten zien hoe hierbij de Coaching-kata is in te zetten.
- Reflectie op dag 1
- Oefenen met het maken van een Doeltoestand op het Storyboard.
- Oefenen met de Coaching-kata.
- Uitleg over het verbinden van storyboards tussen de diverse management lagen. Dit is een integratie van Toyota Kata met Hoshin Kanri, ook wel Policy Deployment of Strategy Deployment genoemd.
- De grote verbeteruitdaging
- Delen van observaties en Q & A.
- Wrap up, evaluatie en feedback.
DAG 3, 4 EN 5: VERTALEN NAAR UW EIGEN SITUATIE
In de weken volgend op de gezamenlijke training gaan we verder op individuele basis. Lindsie van der Horst en Emiel van Est gaan dan met u aan de slag met uw eigen case op uw eigen locatie en helpen u daar stap voor stap mee op weg. Deze dagen kunnen in overleg ingepland worden.
Iedere bezoek bestaat uit een dagdeel van 3 uur. In totaal bestaat onze begeleiding op locatie dus uit drie bezoeken van 3 uur. In total dus 9 uur verdeeld over drie dagen. Deze 9 uur zijn beschikbaar voor iedere deelnemer aan deze training. Komt u dus met meer mensen uit uw organisatie dan hebt u een veelvoud van deze 9 uur tot uw beschikking om u verder op weg te laten helpen.
Voor wie is deze training?
Continu verbeteren is iets dat de leiders van een organisatie niet kunnen uitbesteden aan interne specialisten. Het management heeft een cruciale rol te vervullen om continu verbeteren ook werkelijk continu te laten zijn. Het management heeft daarbij ook het meeste te leren zoals uitgelegd zal worden in het onderdeel “de grote verbeteruitdaging”.
Deze training is dan ook bedoeld voor operationele leiders en managers. Geeft u leiding aan een team van minimaal 20 mensen dan kunt u aan deze training deelnemen.
Bent u een interne verbeterspecialist (lean coach, MBB, etc) dan kunt u alleen deelnemen als u ook een operationeel manager meeneemt waarmee u na de eerste twee dagen actief aan de slag gaat.
Prijzen en voorwaarden
De prijs voor deze training is €2950,- per persoon (exclusief BTW). Betaling 14 dagen na factureren of 14 dagen voor de aanvang van de training, afhankelijk wat het eerste komt.
Annuleringsvoorwaarden
Tot 14 dagen voor de training kunt u uw inschrijving annuleren. U krijgt dan uw inschrijfgeld verminderd met €100 administratiekosten terugbetaald.
U kunt kosteloos een ander laten deelnemen mocht u verhinderd zijn.
Deze training kan worden geannuleerd door de organisator om welke reden dan ook. Wij zijn niet verantwoordelijk voor eventuele bijkomende kosten voor de deelnemers.
Inschrijven
De exacte locatie van deze training in Amsterdam zal nog nader bekend gemaakt worden. U kunt zich voor deze training aanmelden door een mail te sturen: Aanmelden voor 14&15 juni 2016, Amsterdam
Achtergrond informatie
De Verbeter-kata
De Verbeter-kata is een zich herhalende routine voor het vastleggen van uitdagende Doeltoestanden; het iteratief werken aan obstakels en het leren van problemen onderweg. De Verbeter-kata is een wetenschappelijke; iteratieve routine met 4 stappen waarbij alleen aan die obstakels wordt gewerkt die we tegenkomen op de weg naar de korte termijn Doeltoestand, welke weer in lijn is met een lange termijn Strategische Uitdaging / Visie.
De Coaching-Kata
De Coaching-kata is een patroon voor het onderwijzen van de Verbeter-kata aan medewerkers op elk niveau, met als doel om het deel te laten uitmaken van hun denken en handelen.
De Coaching Kata is een dagelijkse routine die gebruik maakt van De Vijf Vragen welke helpen het Verbeter-kata denkpatroon te onderwijzen en ervoor te zorgen dat het wordt ingebed in een organisatie.
Teachers
Deze training zal verzorgd worden door Emiel van Est en Pleun Schimmelpennink.
Pleun Schimmelpennink is Coach / trainer Continu leren en verbeteren bij de Gemeente Amsterdam. Zij is een managementcoach en trainer op het gebied van leanmanagement.
Tevens heeft zij de rol van Teamcaptain van groep coaches/mentoren die managers helpen te werken volgens filosofie en werkwijze leanmanagement.
Pleun is mede-ontwikkelaar van de Amsterdamse leanmanagement aanpak: een combinatie van lean management, six sigma en Appreciative Inquiry (waarderend onderzoeken).
Emiel van Est is een Toyota Kata ambassadeur gevestigd in Nederland. Emiel is een onafhankelijk mentor die werkt met cliënten die de Toyota Kata Lean management-routines leren, oefenen en inzetten.
In 2011 organiseerde hij in Nederland het eerste Toyota Kata seminar en aansluitende tweedaagse workshop met medewerking van Mike Rother. In 2013 realiseerde hij samen met Marleen Masselink de Nederlandse vertaling van Toyota Kata.
In 1997 startte Emiel met het verbeteren en ontwerpen van processen voor Hewlett Packard en heeft sindsdien een diverse groep van klanten met hun Lean inspanningen geholpen in vele verschillende industrieën.
Voorafgaand aan zijn Lean-werk ontwierp Emiel speciale apparatuur om betere productieprocessen mogelijk te maken.
Aanbevolen boeken:


Verbeter Kata Handboek, geschreven door Mike Rother.
Toyota Kata: Managen naar verbetering, aanpassingsvermogen en superieure resultaten, door Mike Rother.