Toestanden beschrijven is voor velen een worsteling. Ik had de ambitie om dat beter neer te kunnen zetten. Ik had ook gemerkt dat zonder een goed opgebouwde doeltoestand de coaching cycli en de PDCA-cycli niet zo effectief zijn. Vandaar de focus hierop.
Een eerste stap was het bijwonen van een training die Brandon Brown in februari in Duitsland gaf. Hij had een training gemaakt waarmee veel meer over doeltoestanden uitgelegd kon worden. Dat smaakte naar meer. Ik heb het materiaal aangeschaft en samen met Brandon zijn we onze EU tour gaan voorbereiden.
EU tour
Idee was dat Brandon twee weken naar Europa zou komen en dat we dan meerdere keren met deze training aan de slag zouden gaan. We hadden geen idee waar dan en bij wie dan. Na maanden van voorbereiding is het ons gelukt! Dit waren onze stops:
- Onze eerste stop was Scania in Zweden voor een tweedaagse training.
- Daarna nog een open training van een dag, ook in Zweden.
- Toen door naar de eerste European Lean Educator Conference in Stuttgart.
- Tot slot nog een training in Nederland en één in België.
Wat hebben we geleerd?
Wat hebben we geleerd van deze serie? Dat er veel mensen uit niet-productie omgevingen op af kwamen waarbij het materiaal dat we uit het handboek gebruikten, een ook in onze simulatie, niet zo goed aanslaat. We hadden nog iets anders nodig.
Inhoudvrij
Op zich zou dat geen probleem hoeven zijn, immers, daar is die weer:
De verbeter-kata is inhoudvrij.
Kunnen we dan ook inhoud-vrije richtlijnen geven om toestanden te beschrijven?
Daar ben ik de laatste maanden van 2014 en de eerste maanden van 2015 mee bezig geweest. Dat heeft tot nu toe geleid tot een aantal richtlijnen voor het opbouwen van een Storyboard (ook bruikbaar voor een A3) waar ik goede feedback op krijg.