In 2013 had ik via Bill Costantino een opdracht in Ierland bij een farmaceutisch bedrijf en daar had ik een probleem: ik kon met de tot dan toe gevolgde aanpak niet uit de voeten. Wat we tot dan toe deden was in een organisatie op zoek gaan naar kort-cyclische processen om daar de verbeter-kata en de coaching-kata mee te oefenen. Waarom daar? Omdat je met kort-cyclische processen sneller kunt leren.
In Ierland ging dat niet omdat de kort-cyclische processen zich in steriele ruimtes afspeelden die
- niet toegankelijk waren zonder maanden training en
- niet zomaar gewijzigd konden worden omdat ze allemaal tot in detail beschreven zijn in allerlei protocollen.
Toch aan mij de taak om deze mensen wegwijs te maken in het gebruik van Toyota Kata. Gelukkig is de verbeter-kata inhoud-vrij dus het zou ook met de grote management issues moeten kunnen. We zijn toen begonnen met het maken van een storyboard voor de uitdaging waar deze organisatie de komende 18 maanden mee bezig zou zijn. Maar hoe zouden we dan kleine experimenten gaan doen naar een doeltoestand 2 weken in de toekomst?
Verbeter-kata toepassen op meerdere niveaus
Op 31 juni midden in de nacht had ik een idee hoe dat aan te pakken. Dit is het model dat hieruit is ontstaan. Idee is dat je door een doeltoestand op een hoger niveau te maken richting kunt geven aan een niveau eronder. Hoe werkt de laatste stap dan; het PDCA gedeelte?
Wat je doet is een uitdaging definiëren voor iemand die op het volgende niveau werkt welke in lijn is met de doeltoestand die je op een een hoger niveau wilt bereiken. Richting geven is dus de stap die je zet; dat is het experiment (PDCA) op het hoge niveau. De hypothese die je dan stelt is dat als je met deze verbeteraar aan deze uitdaging gaat werken dat je die uitdaging op een bepaalde datum gerealiseerd zult hebben. Je maakt daarbij dus een inschatting hoe ver je met iemand kunt komen als je die persoon intensief gaat begeleiden richting die gestelde uitdaging.
Daar zijn we toen mee aan de slag gegaan en hebben zo de eerste storyborden afgeleid van het master storyboard. Hiermee werd dus ook duidelijk dat de verbeter-kata en hoshin kanri heel goed samen kunnen gaan.
Wereldkundig maken
In november 2013 was Mike Rother weer in Nederland voor een Lean Event. Daags na het event was er nog een besloten bijeenkomst georganiseerd waar ik dit model voor het eerst heb gepresenteerd. Mike is daar toen verder mee aan de slag gegaan en heeft het op meerdere plekken in het verbeter-kata handboek opgenomen.
Update:
In februari 2015 zag ik een video waarin Jeff Liker het model bespreekt, how cool is that?!