Deze pagina is een Nederlandse vertaling. Het originele materiaal in het Engels is te vinden op Mike Rother’s site.
Veel management boeken bevatten goed advies, maar waar ze vaak op uit komen is het verstrekken van een waslijst van praktijken of principes.
Zoals velen van ons hebben ervaren, zijn deze lijsten niet echt praktisch toe te passen. Een lijst is geen methode.
Een kata is anders. Een kata is een routine of gedragspatroon die bewust wordt geoefend, waardoor het een tweede natuur wordt. Dit wordt gedaan voor het ontwikkelen van specifieke vaardigheden en mentaliteit.
Definities van kata omvatten een manier om iets te doen, een patroon, vorm, routine, methode of training oefening. Een Kata is een volgorde. En er zijn verschillende Kata te oefenen om verschillende vaardigheden te ontwikkelen. Toyota Kata legt de Verbeter Kata uit, dat is het patroon dat bijna iedereen bij Toyota beoefent.
Wikipedia’s vermelding over Kata, geschreven vanuit een vechtsport perspectief, beschrijft Kata als een referentiegids voor een reeks van bewegingen.
In hun boek, Knowledge Creation and Management, presenteren Kazuo Ichijo en Ikujiro Nonaka Kata als een manier om kennis te genereren, of leren om te leren.
Dat is hoe Toyota gebruik maakt van Kata.
Kennis bezit
Kennis bezit is niet alleen de reeds gecreëerde kennis, zoals know-how, octrooien, technologieën, of merken, maar ook de kennis om kennis te creëren, zoals de organisatorische vermogen om te innoveren. Hoewel de huidige opvattingen over kennis bezit de neiging hebben zich te richten op het eerste omdat ze makkelijker te meten en te behandelen zijn, is het het laatste dat meer aandacht nodig heeft omdat ze de bron zijn van nieuw te creëren kennis, en dus een bron zijn van de toekomstige waarde van de onderneming.
Een van de belangrijkste kennis activa voor een bedrijf is een bedrijf-specifieke kata (ruwweg, “patroon”of “Manier van dingen doen”) van dialogen en werkwijzen. Nelson en Winter (1982) benadrukken het belang van routines voor het evolutionaire proces van de onderneming. Hier richten we ons op “creatieve routines’ van kata, die de creatie van kennis mogelijk maken door het bevorderen van creativiteit en het behouden van efficiëntie.
Fragment uit: Ichijo, Kazuo en Nonaka, Ikujiro, Knowledge Creation and Management: New Challenges for Managers, Oxford University Press, 2006, pagina 25.
Geef een antwoord